Exterior view


1F, Interior view


1F, Kitchen


Stair


2F, Room


1F plan

2F plan

Section

Section


West Elevation


Exterior elevation


Aerial view


Site plan


Diagram


Model


Model


Facade view



숲속에 자리한, 한 사람을 위한 작은 집
진입 도로에서 60m 높이의 가파른 경사를 올라오면 670m2 부지에 80m2의 농가 주택이 있다. 건축주는 인적이 드문 조용한 마을에서 부모님과 함께 살 집을 짓길 바랐다. 이후 건축가를 찾아 설계를 의뢰하면서 프로젝트를 시작하게 되었다.
대지를 찾아서 기존 농가 주택은 인테리어를 해서 부모님을 모시고 본인은 옆에서 혼자 살 집을 짓기 위하여 우리에게 설계를 의뢰했다.
이 주택의 계획 조건은 1층은 주방 겸 창고로, 2층은 방으로 하되 1층에서 기존 농가주택과 연결되어야 했다. 실내이지만 외부공간의 성격을 기지는 1층이 공유공간으로의 역할을 하고, 2층은 사유공간으로 사용하길 원한 것이다.
건축주는 건축가를 만나기전, 비의 평면을 그려 배치와 규모를 가늠하고 각종 친환경 자재와 설비 자료들을 대한 연구를 열심히 한 상태였다. 따라서 많은 자료를 살피고 나누며 건축주가 원하는 집에 대한 시공 기술을 함께 고민하며 진행했다. 설계는 2018년 10월에 시작하여 이듬해 2월까지 진행하였다. 특히나 작은 주택이기에 가구 위치만 바뀌어도 새로운 평면을 구성해야 했기에 6가지의 대안을 발전해가며 건축주와 모형, 3D 모델링 자료를 주고 받아 세세하게 도면을 정리했다.
배치상 건축주가 살 신축 건물은 기존 건물의 우측 안쪽에 자리하게 되었다. 부모님의 공간고 주방 및 다용도실을 통해 연결할 수 있어야 했는데, 대지 경계선과 가까우며 외부 통로까지 고려하다 보니 1층은 20m2 정도의 공간일 수 밖에 없었다. 그래서 2층은 1m를 캔틸레버 구조로 확장하여 공간을 확보하고, 곡면 벽을 활용해 제작 가구를 만들어 실용성을 높였다. 동시에 풍경을 파노라마로 볼 수 있도록 하였다.

숲속에 자리한 작은 건축, 풍경을 담다
산 중턱의 땅은 사방이 산으로 둘러 쌓여 있으며 가을 단풍, 특히 설경이 매우 아름다운 곳이었다. 주변의 풍경을 주택 내부로 끌어들이고 자연에 둘러 쌓인 채 명상을 즐길 수 있는 그런 집이다.
단일한 덩어리지만 주변을 향해 부드럽게 감아도는 외벽의 모습은 숲으로의 확장과 연계를 유연하게 받아들이는 모습이고, 반대로 내부에서 곡면 유리를 통해 바라보는 외부의 전경은 다양한 숲의 표정에 시선을 던지게 된다.



A small house for one person in a forest
There is a farming house in a site with an area of 670m2 after a steep slope with a height of 60m from the access road. The client wanted to build a house for living with his parents in a lonesome quiet town. After that, he visited our architectural firm to ask for a design of a new house and this is how our project started. He asked us to design a new house to live alone next to the existing farming house in the lot that was built for his parents.
This house should be equipped with the first floor that is used as a kitchen and a warehouse and the second floor that is used as a room and connected to the existing farming house. In other words, he wanted to use the first floor as an external space and a shared space inside the house and the second floor as a private space.  
Before the client met the architect, he drew up a floor plan to guess the arrangement and the size and studied data about various eco-friendly materials and facilities hard. Therefore, checking and sharing a lot of data, he thought of the construction technique for the house that he wanted, along with us. The design started in October 2018 and ended in February of the following year. In particular, we organized the drawing in detail developing six alternatives and sharing the model and 3D modeling data with the client, since we might have to draw up a new floor plane when only the furniture position changed, although it was a small house.
According to the arrangement plan, we located the new building for the client inside the right side of the existing building. The building should be connected to the space for his parents via the kitchen and the multi-use room. But it was close to the border line of lot and due to the outside path, the area of the space on the first floor was only 20m2. Therefore, we designed 1m of the second floor as a cantilever structure to expand the space and we manufactured furniture using the curved walls to improve its practicality. We also made it possible to see a panorama view, at the same time.

A small structure in a forest that shows a landscape
The ground in the middle of the mountain is surrounded by mountains and in addition to the fall foliage, especially, the snowy scene is really beautiful here. You can see the surrounding landscapes inside the house and enjoy meditation in nature. Although it is a single lump, the outer walls that coil softly towards the surroundings seem to be expanded and linked to the forest flexibly. On the contrary, the external view to be seen through the curved glass inside the house makes you gaze at many different faces of the forest.



Project : One House
Architect : Drawing Works
Project team : Kim Youngbae, Sua Hwang
Use : Residence
Location : goja-ri, Sangchon-myeon, Yeongdong-gun, Korea  Map
Type : Living
Design : Oct. 2018 - Feb. 2019
Area : 59 ㎡
Volum : 2F
Client : Private
Constructor : Analog Atelier
Photographer : Kim Jae-kyeong
Status : Completed in Jul. 2019  Link